Home » , , » ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ: Η ασθένεια και η πιο μοντέρνα τεχνική αντιμετώπισής της. Dr. Χρίστος Κουνούδης

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ: Η ασθένεια και η πιο μοντέρνα τεχνική αντιμετώπισής της. Dr. Χρίστος Κουνούδης

Η αιμορροϊδοπάθεια ή πιο απλά αιμορροΐδες, είναι μια πολύ συχνή πάθηση γνωστή από την αρχαιότητα. Ταλαιπωρεί ένα μεγάλο και ενεργό μέρος του πληθυσμού, αφ’ ενός λόγω του πόνου, των ενοχλήσεων και της απώλειας αίματος, και αφ’ ετέρου της δυσκολίας με την οποία οι ασθενείς ζητούν ιατρική συμβουλή. Κατά κανόνα νιώθουν άβολα με την συγκεκριμένη πάθηση, το πρόβλημα επιδεινώνεται και καταλήγουν στο γιατρό όταν τα ενοχλήματα είναι σοβαρά και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο αιμορροϊδικός ιστός είναι ένα φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού, που αποτελείται από μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία λειτουργούν ως αγγειακά μαξιλάρια και συμβάλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Η πάθηση, δηλαδή η αιμορροϊδοπάθεια, δημιουργείται όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και προπίπτουν, λόγω της χαλάρωσης των ιστών που τις συγκρατούν. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εσωτερικές συμπτωματικές αιμορροΐδες έχουν 4 βαθμούς βαρύτητας ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης που βρίσκονται.

Οι καταστάσεις που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου είναι κυρίως η δυσκοιλιότητα και ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης με καθιστική ζωή, ελαττωμένη άσκηση και διατροφή χωρίς πολλές φυτικές ίνες. Η μεγάλη διάρκεια και ή έντονη προσπάθεια της αφόδευσης επιβαρύνουν την κατάσταση και αυξάνουν την συχνότητα εμφάνισης των αιμορροΐδων.

Η αιμορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται κυρίως με αιμορραγία, πόνο διάγνωση της πρέπει να γίνει από ειδικό γιατρό με κλινική εξέταση. Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα πρέπει να ελέγχεται πάντοτε με κολονοσκαι διόγκωση στη περιοχή του πρωκτού. Τοπική ενόχληση με κνησμό και αίσθημα ατελούς αφόδευσης και έκκριση βλέννης είναι επίσης εκδηλώσεις της νόσου. Ηκόπηση, για να αποκλειστεί η συνύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Η απόδοση της εμφάνισης του αίματος αποκλειστικά στις αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και ανεπανόρθωτα σφάλματα.

Πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, με αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στη διατροφή. Η ελάττωση του χρόνου παραμονής στη λεκάνη της τουαλέτας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Για την χειρουργική θεραπεία των αιμορροϊδων έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνικές, από την απλή διαστολή του πρωκτού (τεχνική Lord η οποία έχει εγκαταλειφθεί), την σκληροθεραπεία (επίσης δεν χρησιμοποιείται), την τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων (τεχνική κατάλληλη για μικρούς αιμορροϊδικούς όζους) μέχρι τις αμιγώς χειρουργικές τεχνικές. Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων είναι η αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan και η τεχνική κατά Logo, με χρήση συρραπτικού εργαλείου. Επίσης έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνικές όπως η καθοδηγούμενη με υπερήχους απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (THD).

Η επιλογή της κατάλληλης, για κάθε ασθενή, τεχνικής πρέπει να γίνεται από τον χειρουργό, προκειμένου να έχουμε μια σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου.

Απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών καθοδηγούμενη με υπερήχους - Μέθοδος THD

Η δυσπιστία και ο φόβος των ασθενών ως προς την χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, καθώς επίσης και η πρόοδος της τεχνολογίας, οδηγούν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων λιγότερο επεμβατικών, περισσότερο αναίμακτων και συνεπώς πιο ανώδυνων για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Η πιο μοντέρνα και επιτυχημένη τεχνική που χρησιμοποιούμε διεθνώς σήμερα για την θεραπεία των αιμορροΐδων, είναι η μέθοδος THD (transanal haemorrhoidal dearterialisation), η οποία λόγω της αποτελεσματικότητας και της ελάχιστα επεμβατικής φύσεως της εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά ανακουφίζοντας καθημερινά πολλούς αιμορροϊδοπαθείς.

Η μέθοδος THD στηρίζεται στην ανατομία των αιμορροϊδικών αγγείων τα οποία τροφοδοτούν με αίμα και συμβάλλουν στην δημιουργία των αιμορροϊδικών όζων. Οι αιμορροϊδικές αυτές αρτηρίες εντοπίζονται με μια συσκευή υπερήχων που είναι ενσωματωμένη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρωκτοσκόπιο. Μετά τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των αγγείων γίνεται απολίνωση τους με χρήση ειδικών απορροφήσιμων ραμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο σταματά η ροή του αίματος στους αιμορροϊδικούς όζους και έτσι ατροφούν και συρρικνώνονται. Επίσης σε μεγάλους όζους όπου συνυπάρχει και πρόπτωση του βλεννογόνου, με την μέθοδο THD εκτελείται και αιμορροϊδοπηξία, δηλαδή έλξη προς τα μέσα του προπίπτοντος βλεννογόνου.

Με την διαπρωκτική αιμορροϊδική απολίνωση (THD) αποφεύγουμε τομές στο δέρμα ή στον βλεννογόνο του πρωκτού και κατά συνέπεια ο πόνος και η ενόχληση των ασθενών είναι ελάχιστη. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 – 45 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις ασχολίες του.


Χρίστος Κουνούδης
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, Λαπαροσκοπική χειρουργική, Χειρουργική Ογκολογία
Εξειδικευθείς στη Χειρουργική πεπτικού στο I.C. Humanitas Milano
Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ