Home » , , » ΩΡΛ: Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Dr N.Kανέλης

ΩΡΛ: Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Dr N.Kανέλης

Η δύσκολη αναπνοή στον ύπνο του παιδιού οφείλεται στο σύνδρομο που ονομάζεται υπνική άπνοια. Οι επιπτώσεις του είναι δυσάρεστες, αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση.

Μια μικρή ιστορία: Η ανήσυχη Κατερίνα

Η Κατερίνα είναι ένα κοριτσάκι 4 ετών. Η συμπεριφορά της έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους 6 μήνες. Είναι απρόσεκτη, νευρική και κινείται διαρκώς σαν σβούρα. Τρέχει συνέχεια ξυπόλητη, συχνά κρυολογεί. Είναι πάντα μπουκωμένη και η μύτη της τρέχει συνέχεια. Δεν ακούει την μαμά όταν τη φωνάζει και μοιάζει να μην ενδιαφέρεται. Είναι ευδιάθετη μόνο για λίγο, αμέσως μετά τον μεσημεριανό ύπνο. Παραπονιέται πως πονά διαρκώς το κεφάλι της. Δεν θέλει να φάει, δεν παίρνει βάρος. Στο σχολείο είναι αφηρημένη, δεν συγκεντρώνεται, δεν προσέχει, δεν έχει ενδιαφέρον. Η δασκάλα πιστεύει πως η Κατερίνα είναι έξυπνη, αλλά κάτι συμβαίνει. Η Κατερίνα είναι μικροκαμωμένη. Οι φίλες της είναι όλες ψηλότερες από αυτή.

Πως κοιμάται η Κατερίνα;

Η Κατερίνα αναπνέει με θόρυβο, ροχαλίζει, το στόμα είναι μόνιμα ανοικτό. Είναι συνεχώς ανήσυχη. Στριφογυρνά στο κρεβάτι, ανακατεύει τα σκεπάσματα, δεν βρίσκει θέση να την βολεύει. Τελικά κοιμάται σε μια περίεργη θέση, με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω. Η μαμά ανησυχεί...

Τι έχει η Κατερίνα;

Η Κατερίνα πάσχει από ένα σύνδρομο που ονομάζεται υπνική άπνοια ή πιο σωστά, αποφρακτική υπνική άπνοια (O.S.A. = Obstructive Sleep Apnea). Στο σύνδρομο αυτό έχουμε αναστολή της αναπνοής, δηλαδή της ροής του αέρα από τη μύτη και το στόμα πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Ο ασθενής δεν αναπνέει, το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα του ανεβαίνει, ερεθίζεται το αναπνευστικό του κέντρο στον εγκέφαλο και ο ασθενής ξυπνά για να αναπνεύσει. Έτσι, δεν κοιμάται ικανοποιητικά και σε βάθος ικανό για τη σωματική ξεκούραση, με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα κουρασμένος και ανήσυχος την ερχόμενη ημέρα. Η καθημερινή επανάληψη του φαινομένου οδηγεί σε σημαντικές διαταραχές της λειτουργίας και της ανάπτυξης του οργανισμού.

Υπνική άπνοια και παιδί

Το σύνδρομο αυτό είχε ως τώρα απασχολήσει κυρίως τους ενήλικες, μια και λίγα ήταν γνωστά για το πόσο συχνό ή σε πιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά. Τελευταίως γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι προσβάλλει αρκετά από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ή και τα αμέσως μεγαλύτερα. Δυσκολίες υπάρχουν αρκετές στην αναγνώριση της διαταραχής αυτής, μια και τα συμπτώματα στα παιδιά είναι περισσότερο ποικίλα και ασαφή από αυτά των ενηλίκων. Τα παιδιά δεν παραπονιούνται ιδιαίτερα, δεν μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα και αρκετοί γονείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας στη γενικότερη υγεία του παιδιού.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μια απλή κλινική ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και τη λήψη ενός καλού ιστορικού σε συνεργασία με τον γονιό.

Τι διαπιστώνει, συνήθως, ο γιατρός

Υπερβολικά αυξημένες σε μέγεθος μάζες ιστών στην στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα, μακριά και χαλαρή σταφυλή, υπερτροφικές και υπερπλαστικές αμυγδαλές, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις, βαθειά και θολωτή υπερώα, μακρόστενο προσωπείο, εκκριτική ωτίτιδα, βαρηκοΐα αγωγιμότητας, σκολίωση διαφράγματος, υπερπλασία κογχών, κακή σύγκλιση του στόματος και των οδόντων.

Η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση στα παιδιά είναι κυρίως χειρουργική (αδενοτομή και αμυγδαλεκτομή) με μεγάλη επιτυχία και μικρή μόνο καταπόνηση του παιδιού (μετεγχειρητικός ήπιος πόνος που διαρκεί τα δύο πρώτα 24ωρα και περνά εύκολα με τα συνήθη παυσίπονα).

Γράφει ο Δρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ,
Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan

Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ