Home » , , » ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.Dr Βενετία Μπλιάμπτη - Βαλακώστα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.Dr Βενετία Μπλιάμπτη - Βαλακώστα

Παλιοτερα λεγονταν και «αφροδισια», επειδή –θεωρητικά– μεταδίδονταν από τις «ασύδοτες ιέρειες της θεάς Αφροδίτης». Σήμερα ξέρουμε πως πρόκειται για λοιμώδη νοσήματα τα οποία μεταδίδονται και με τη σεξουαλική επαφή –όχι όμως μόνο με αυτή–, και πως όλοι μας μπορεί να νοσήσουμε.

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) λέμε αυτά τα οποία μεταφέρονται από άτομο σε άτομο κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Κλινικά σημεία των Σ.Μ.Ν. δεν εντοπίζονται αυστηρά στη γεννητική περιοχή, αλλά και στον στοματικό βλεννογόνο, στο φάρυγγα και στην περιοχή του πρωκτού. Μεταδίδονται, όμως, και με κοινή χρήση βελονών, με τη μετάγγιση αίματος και από τη μητέρα στο έμβρυο. Επίσης, από την επαφή με δέρμα πάσχοντος και –σπάνια– κατά την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Ποια εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα;
Πιο συχνά εμφανίζονται οι γονοκοκκικές λοιμώξεις (βλεννόρροια), αλλά και αυτές που οφείλονται στα χλαμύδια, σε κοινά μικρόβια, σε μύκητες και σε ένα παράσιτο, την τριχομονάδα. Στην κατηγορία των πιο συχνών Σ.Μ.Ν. ανήκουν οι μολύνσεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ο HIV (AIDS), η σύφιλη, και σε μικρότερο βαθμό η ηπατίτιδα. Κάτι ανησυχητικό είναι πως οι πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν αύξηση των νοσημάτων αυτών στους εφήβους και στις γυναίκες.

Να μιλήσουμε για συμπτωματολογία; Πότε πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό;
Άμεσα! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν αρχικά από τον ασθενή τα συμπτώματα που θα τον κινητοποιήσουν. Τα συνηθέστερα από αυτά αφορούν την παρατήρηση κολπικού ή ουρηθρικού εκκρίματος, την εμφάνιση ερεθισμού της γεννητικής περιοχής ή ακόμα και ελκώσεων. Λιγότερο συχνά αναφέρεται δυσάρεστο αίσθημα κατά την ούρηση ή την ερωτική πράξη, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή σε σημεία από την περιοχή του στόματος. Χαρακτηριστική επίσης είναι η παρουσία βλαβών στο χρώμα του δέρματος. Βέβαια, κάθε νόσος διαφέρει στη συμπτωματολογία της – σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από τον εξειδικευμένο γιατρό. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται με πλήρη σεβασμό προς την ιδιωτικότητά του.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την αντιμετώπιση των Σ.Μ.Ν.; Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει επαρκώς;
Η πρόληψη αποτελεί τη σπουδαιότερη κίνηση για την αντιμετώπιση των Σ.Μ.Ν. Η χρήση προφυλακτικού θεωρείται επαρκής κίνηση προκειμένου να νιώθει κανείς ασφαλής. Θεωρείται, όμως, ανεπαρκής μέθοδος όταν η σεξουαλική συμπεριφορά δεν είναι υπεύθυνη και ώριμη. Η έναρξη των ερωτικών επαφών σε πολύ μικρή ηλικία, η συνεχής εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, ο ελλιπής υγειονομικός έλεγχος, αποτελούν επίσης ισχυρούς παράγοντες επικινδυνότητας. Εξάλλου η χρήση του προφυλακτικού είναι δυνατόν να καλύψει μόνο συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, καθιστώντας μερική την προστασία. Αξίζει να σημειωθεί το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει προσφέρει στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων το προληπτικό «όπλο» του εμβολίου. Πρόκειται για εμβόλιο το οποίο προστατεύει από συγκεκριμένους υπο-τύπους του ιού HPV. Η χορήγηση του εμβολίου έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εθνικού εμβολιασμού για γυναίκες ηλικίας από 12 μέχρι 26 ετών. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ενημέρωση, η υπεύθυνη αντιμετώπιση και ενημέρωση των ερωτικών συντρόφων και η προφύλαξη θα συμβάλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό των Σ.Μ.Ν. και των επακόλουθων κοινωνικών συνεπειών, αλλά και της υγείας του συνόλου.

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ