Home » , , » Ο δεκάλογος της κυτταρίτιδας. Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Ο δεκάλογος της κυτταρίτιδας. Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα γυναικείο, που υπολογίζεται ότι «χτυπά» οκτώ στις δέκα γυναίκες από την εφηβική ακόμη ηλικία και τις συντροφεύει μέχρι τα… βαθιά γεράματα. 

Τα περιττά κιλά δεν φαίνεται να παίζουν κανένα ρόλο στην εμφάνισή της, καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμη και οι πολύ αδύνατες γυναίκες. 

Την ίδια ώρα επίσης, καμία υποθερμιδική δίαιτα η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους δεν είναι δεδομένο ότι θα εξαφανίσει την κυτταρίτιδα από τις παχύσαρκες – υπέρβαρες γυναίκες. 

Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, που εκτός από θέμα αισθητικής είναι και θέμα υγείας. Έτσι, η προσπάθεια να το αντιμετωπίζουμε είναι σύνθετη και προϋποθέτει να γνωρίσουμε καλά τον «αντίπαλο» και να τον χτυπήσουμε με τα κατάλληλα μέσα.

Είναι μόνον ένα πρόβλημα αισθητικό;
Η κυτταρίτιδα δεν είναι μια απλή εναπόθεση λίπους. Πρόκειται για μια πραγματική πάθηση, η οποία περιλαμβάνει διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες και νερό, που συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, οίδημα και εμφάνιση της χαρακτηριστικής ανομοιομορφίας στο δέρμα (γνωστή και ως “φλούδα πορτοκαλιού”). Η κυτταρίτιδα σε προχωρημένες καταστάσεις προκαλεί ακόμη και πόνο. Το δέρμα που πάσχει από κυτταρίτιδα γίνεται μαλακό ή σκληρό. Η μαλακή κυτταρίτιδα είναι χαλαρή, κρέμεται σε πτυχές του δέρματος και εξογκώματα και κινείται με κάθε κίνηση του σώματος, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική. Η σκληρή κυτταρίτιδα είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, με αποτέλεσμα να πιέζει τα νεύρα στις περιοχές που αναπτύσσεται και αν τσιμπήσουμε εκεί το δέρμα παρατηρούμε ότι πονάει.

Γιατί δημιουργείται η κυτταρίτιδα;
Η παχυσαρκία δεν είναι η κύρια αιτία της κυτταρίτιδας, αλλά απλώς ένας επιβαρυντικός παράγοντας. Τα αίτια που την προκαλούν είναι κυρίως η κακή αιμάτωση και οι ορμονικές διαταραχές, η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες, η κληρονομικότητα, η δυσκοιλιότητα. Αυτό που πρέπει να μάθουν οι γυναίκες σήμερα, προκειμένου να μη γίνονται θύματα επιτηδείων, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίαιτα «αντικυτταρίτιδας»! Υπάρχει ένας τρόπος διατροφής που βοηθά στην πρόληψη, τη βελτίωση και την καταπολέμηση του προβλήματος, ο οποίος σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους (π.χ. άσκηση) θα συμβάλλει στην επιτυχία. Πώς; Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό.

Διατροφικές Συμβουλές
1.Να καταναλώνουμε αρκετό νερό ημερησίως (6-8 ποτήρια), όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί), ενυδατώνει τον οργανισμό και επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών.
2.Να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών.
3.Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Mας βοηθούν να έχουμε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καλύτερο μεταβολισμό.
4.Να αποφεύγουμε τα απλά σάκχαρα (πχ ζάχαρη, καραμέλες, μαρμελάδες, μπισκότα κ.λπ.).
5.Να καταναλώνουμε όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.λπ.
6.Να μειώσουμε τη χρήση αλατιού και συντηρητικών. Το αλάτι είναι γνωστό ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών.
7.Να μειώσουμε την κατανάλωση καφέ, η οποία αφυδατώνει τον οργανισμό.
8.Να μειώσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος.
9.Να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα.
10.Να αποφεύγουμε το κάπνισμα.


Χριστίνα Μπαλαμώτη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος Δ.Σ. Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκ. Διαιτολόγων
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ