Home » , » Ηλιοπροστασία από την κορφή… μέχρι τα νύχια

Ηλιοπροστασία από την κορφή… μέχρι τα νύχια

Το καλοκαίρι και ο ήλιος είναι φίλοι… καρδιακοί από γενέσεως του πλανήτη. Δεν μπορούμε πια να ισχυριστούμε το ίδιο και για τις σχέσεις του ανθρώπου με τον ήλιο, καθώς οι περιβαλλοντικές μεταβολές των τελευταίων δεκαετιών και η συνεχώς αυξανόμενη της τρύπα του όζοντος, μας υποχρεώνουν να λέμε «μακριά και αγαπημένοι».

Ωστόσο, με τη σωστή προστασία σε δέρμα, μάτια και μαλλιά έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη χαρά και τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρει ο ήλιος, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ούτε την υγεία μας, αλλά ούτε και την ομορφιά μας.

Όχι στο τσουρούφλισμα
Σίγουρα το μαυρισμένο δέρμα μας χαρίζει μερικούς πόντους επιπλέον αυτοπεποίθησης και είναι πολύ σέξι, αλλά το τίμημα της πιθανής αποκόμισης -από την υπερέκθεση στον ήλιο- ενός μελανώματος, είναι ταυτόχρονα πολύ μεγάλο. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στις νεαρές ηλικίες έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της υπέρμετρης έκθεσης των νέων στον ήλιο, χωρίς την απαραίτητη προστασία. Ο ήλιος ευθύνεται επίσης και για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Η χρήση του αντηλιακού επιβάλλεται από τις νηπιακές ηλικίες, καθώς μάς προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το χρώμα της επιδερμίδας σας θα καθορίσει τη σχέση που πρέπει να έχετε με τον ήλιο και ποιο αντηλιακό θα πρέπει να επιλέξετε. Έτσι λοιπόν :
- Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκαύματα, γι’ αυτό, αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και διαθέτετε επίσης ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο ή να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και θα πρέπει να προστατεύονται.
- Οι πιο σκούρες – μεσογειακές επιδερμίδες, που έχουν σκουρόχρωμα μάτια και μαλλιά, θα πρέπει να επιλέγουν αντηλιακά με πιο χαμηλούς δείκτες προστασίας, καθώς δεν κινδυνεύουν να καούν.

Να κάνουμε σαφές ότι ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού δείχνει πόσο επιπλέον χρόνο μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο, χωρίς κίνδυνο, σε σχέση με το να μην χρησιμοποιούσαμε καθόλου αντηλιακό. Εάν, για παράδειγμα, έχουμε ένα αντηλιακό με μέσο δείκτη προστασίας 15 και μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο, χωρίς να κοκκινίσουμε, 5 λεπτά τότε ο χρόνος αυξάνεται -με τη χρήση αντηλιακού- στα 15Χ5 =75λεπτά.

Τα γυαλιά και τα μάτια σας!
Η βασική συνέπεια για τα μάτια μας από την υπερέκθεση στον ήλιο είναι ο πρόωρος καταρράκτης των ματιών, ενώ έπεται η πρόωρη γήρανση της περιοχής των ματιών. Γι’ αυτό, εκτός από την ειδική για την περιοχή των ματιών αντηλιακή κρέμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας από την ανατολή έως και τη δύση της πύρινης μπάλας. Ο ήλιος προκαλεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας -μια πάθηση που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης στα άτομα άνω των 50 ετών.
Γι΄ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τα λεγόμενα «μαϊμού» γυαλιά, που μπορεί να πωλούνται πολύ φθηνότερα, αλλά δεν έχουν καμία πιστοποίηση και δεν προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Να συμβουλεύεστε πάντοτε τον οπτικό σας για τα γυαλιά ηλίου που πρέπει να φοράτε και να βεβαιώνεστε ότι απορροφούν το 100% της υψηλής ενέργειας ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα «εγκαύματα» των μαλλιών
Αφυδάτωση, σπάσιμο, ξεθώριασμα του χρώματος και γήρανση της τρίχας είναι μερικές από τις βασικές επιπτώσεις στα μαλλιά μας, εξαιτίας του ήλιου. Επιλέξτε μία αντηλιακή κρέμα μαλλιών για το κολύμπι και φοράτε πάντοτε καπέλο στην παραλία. Η χρήση ειδικών για μετά τον ήλιο προϊόντων (σαμπουάν - μαλακτική κρέμα - μάσκα μαλλιών) θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να περάσουν αλώβητα από τις καλοκαιρινές ταλαιπωρίες, στις οποία θα τα υποβάλλετε.

Δέσποινα Γ. Πίκουλη
Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ