Home » » Μας προστατεύει ο Προστάτης ή εμείς αυτόν;

Μας προστατεύει ο Προστάτης ή εμείς αυτόν;
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι δίνουν έμφαση στην πρόληψη. 'Oπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες ειδικότητες, έτσι και στην ουρολογία, μπορούμε να αποφύγουμε πολλά από τα προβλήματα στο αρχικό τους κιόλας στάδιο μόνο με την πρόληψη. Σίγουρα δεν θα μπορούσα να απαντήσω με αυτό το άρθρο σε όλες εκείνες τις ερωτήσεις που προκύπτουν κατά την κλινική πράξη καθημερινά, αλλά θα προσπαθήσω να ρίξω φως σε 
κάποιες απορίες.

- Τι είναι ο Προστάτης;
Ο Προστάτης είναι ένα όργανο με μέγεθος όσο ένα κάστανο και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού  συστήματος του άνδρα και συμμετέχει στον μηχανισμό της εγκράτειας των ούρων. Για πρώτη φορά πήρε αυτό το όνομα από τον 'Ελληνα ιατρό Ηρόφιλο τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αίγυπτο, λόγω του οτι βρίσκεται πριν από την κύστη (προΐσταται), άρα Προστάτης.

- Γιατρέ, ο Προστάτης μου έχει πρόβλημα;
Είναι η συνηθισμένη ερώτηση που κάνει ο ασθενής στο ιατρείο, προσπαθώντας να καταλάβει εάν έχει καρκίνο στον προστάτη. Ο προστάτης, όπως και κάθε άλλο όργανο, αρρωσταίνει είτε από καλοήθεις παθήσεις, όπως είναι οι φλεγμονές, προστατίτιδα, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είτε από κακοήθεις παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη.
Πολλές φορές ο ασθενής έρχεται στο ιατρείο και αναφέρει περιπτώσεις όπως:
- πηγαίνω τακτικά στην τουαλέτα κάθε μία - μιάμιση ώρα για ούρηση
- έχω ακράτεια ούρων και ίσως να μην προλάβω να φτάσω στην τουαλέτα και βρέχομαι
- τα ούρα δύσκολα βγαίνουν από την αρχή της ούρησης
- ουρώ διακοπτόμενα, αισθάνομαι οτι τα ούρα μένουν στην κύστη και ίσως μερικές φορές έτυχε να μη μπορώ να ουρήσω καθόλου και χρειάστηκε να βάλω καθετήρα.
Όλα αυτά τα συμπτώματα ίσως να μην έχουν σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά να ανήκουν στην καλοήθη υπερπλασία, κατά την οποία μεγαλώνει ο προστάτης μετά τα 40 έτη.    Μεγαλώνοντας ο Προστάτης  πιέζει την ουρήθρα και την κύστη, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Η πάθηση αυτή είναι εξαιρετικά συχνή, αφού 4 στους 10 άντρες έχουν συμπτώματα στην 5η δεκαετία της ζωής τους, 7 στους 10 στην 6η δεκαετία, 8 στους 10 στη 7η δεκαετία και 90% στα 90 τους χρόνια.
Η πάθηση είναι πιο συχνή στους άντρες που κάνουν καθιστική ζωή, στους παχύσαρκους, στους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, σε αυτούς που έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργείας και επιβεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.

- Έκανα εξέταση αίματος και το P.S.A. είναι φυσιολογικό. Πρέπει να με δει ο ουρολόγος;
Δεν υπάρχει κάποια τιμή του P.S.A. που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό. Ξέρουμε ότι οι τιμές κάτω από 4 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές, όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και δεν αποκλείουν καρκίνο του προστάτη. Για παράδειγμα, ένας άντρας που πέρυσι είχε τιμή PSA 1 και φέτος 2 ng/ml έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει καρκίνο από έναν άλλο η τιμή του οποίου πέρυσι ήταν 4 και φέτος 5 ng/ml. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε ετήσια αύξηση 100%, ενώ στη δεύτερη μόλις 25%. Άνδρες πάντως με τιμές PSA πάνω από 10 ng/ml έχουν μεγάλες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη (5 στους 10).
Η ηλικία παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην εκτίμηση του ασθενή. Για παράδειγμα, ένας ασθενής 80 ετών με τιμή PSA 2 ή 3 ng/ml, έχει μικρότερες πιθανότητες να απειλείται η ζωη του από καρκίνο του προστάτη. Αν όμως ένας άντρας 50 ετών παρουσιάσει αύξηση του PSA από 1 σε 3 ng/ml μέσα σε ένα χρόνο, ο τριπλασιασμός αυτός της τιμής εγείρει έντονες υποψίες για καρκίνο, που σε αυτές τις ηλικίες, είναι απειλητικός για τη ζωή. Η τιμή άρα του PSA είναι ενδεικτική και η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον ουρολόγο.

- Από ποια ηλικία πρέπει να κάνω την εξέταση του P.S.A.;
Σε ηλικίες κάτω των 50 ετών δε χρειάζεται, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος στους νεότερους άντρες. Μόνο εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός ή τα αδέλφια των γονέων) έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη, η εξέταση του PSA έχει νόημα στις ηλικίες 40-50 ετών. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από τα συμπτώματα καθ' ότι, όπως αναφέρθηκε, ο καρκίνος αναπτύσσεται συνήθως αργά, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα που οδηγούν στον ιατρό.
Ωστόσο, πάνω από την ηλικία των 50 ετών, περίπου 2 στους 10 άντρες (20%) έχουν αυξημένη τιμή PSA. Τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οφείλονται στον προστατικό καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζονται με καλοήθη υπερτροφία προστάτη ή ακόμη και με ουρολοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα). Για το λόγο αυτόν, πρόσθετες εξετάσεις και ιδιαίτερα η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον ουρολόγο είναι πάντα απαραίτητες. Μπορεί αυτή η εξέταση να είναι ενοχλητική, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνη και διαρκεί πολύ λίγο.

- Έχω συμπτώματα με την ούρηση, αλλά δεν έχω πάει ακόμα στον ουρολόγο μου. Τι μπορεί να συμβεί;
Πρώτα από όλα τα συμπτώματα της ούρησης έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής του άνδρα. Ανάλογα με τη βαθμίδα των συμπτωμάτων, επηρεάζεται η επαγγελματική και κοινωνική του δραστηριότητα. Διαταράσσεται ο ύπνος του και έτσι αισθάνεται μία μόνιμη κόπωση. Ο άντρας παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα, αίσθημα ντροπής και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παρουσιάζεται και στυτική δυσλειτουργία, έχοντας επιπτώσεις στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, η σύντροφος ανησυχεί βλέποντας τον σύζυγό της που ξυπνά το βράδυ και κλείνεται στον εαυτό του και υποφέρει. Μια παραμελημένη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή του άντρα πάθηση, όπως είναι η αιματουρία, η αδυναμία ούρησης ή και η νεφρική ανεπάρκεια.

- Τι πρέπει να ξέρει ο ασθενής;

Βάζοντας στην πρώτη γραμμή την πρόληψη και κάνοντας έναν λεπτομερή ουρολογικό έλεγχο, μπορούμε να ανακαλύψουμε κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα που υπάρχει και αναμφίβολα μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε οριστικές λύσεις. Ο ουρολόγος έχει στην διάθεσή του ό,τι χρειάζεται, είτε από φαρμακευτικής πλευράς είτε από επεμβατικής, με τα καλύτερα πλέον μέσα  που του παρέχει η τεχνολογία. Ο κάθε άντρας ηλικίας άνω των 50 ετών, μια φορά τον χρόνο πρέπει να επισκεφτεί τον ουρολόγο του  έχοντας ή όχι πρόβλημα. Βάζοντας την πρόληψη σαν προτεραιότητα  στη ζωή μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ήρεμη και ποιοτική ζωή έως στα βαθιά γεράματα.

ΤΣΕΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ MD 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ  ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΦΑΒΙΕΡΟΥ 15 ΧΑΙΔΑΡΙ 
ΤΗΛ.  2105812166 - 6977048507
Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ