Home » » Αδελφική ζήλεια. Τι πρέπει κάνουν οι γονείς;

Αδελφική ζήλεια. Τι πρέπει κάνουν οι γονείς;Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, τα παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας και τα παιδιά του ίδιου φύλου έχουν μεγαλύτερη αντιζηλία μεταξύ τους από ότι τα παιδιά του αντίθετου φύλου ή αυτά που έχουν ηλικιακή διαφορά μεγαλύτερη από τρία - τέσσερα χρόνια. Ας δούμε τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μεριάσουν το άγχος του πρωτότοκου, αλλά και... των ίδιων.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ *
Ψυχολόγος, Msc in Health Psychology

Στάδιο προετοιμασίας
Ενημέρωση του παιδιού ή των παιδιών για το επερχόμενο αδερφάκι. Δεν αφήνουμε το παιδί στην άγνοια και την αβεβαιότητα. Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν για το τι θα ακολουθήσει:
- Η μαμά τους ως έγκυος θα περιορίσει τις δραστηριότητές της.
- Η μαμά θα μείνει λίγες μέρες μακριά τους. Θα βρίσκεται στο μαιευτήριο και θα μπορούν να μιλάνε από το τηλέφωνο. Όταν θα γυρίσει, θα φέρουν μαζί με τον μπαμπά το νέο αδελφάκι. Ίσως χρειαστεί να μείνουν κάποιες μέρες στο σπίτι των παππούδων.
- Εξηγούμε στο παιδί ότι το μωρό δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του και χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Προς το παρόν δεν μπορούν να παίξουν μαζί, αλλά μόλις μεγαλώσει λιγάκι θα είναι καλοί σύντροφοι στο παιχνίδι.
Αντιμετώπιση του άγχους των γονέων
- Άγχος για τον αποχωρισμό της μητέρας από το μεγαλύτερο παιδί της. Η μητέρα μπορεί να νιώθει ότι παραμελεί το άλλο παιδί.
- Διαχείριση του χρόνου ανάμεσα στα δύο ή τρία παιδιά. Μοίρασμα της αγάπης και της φροντίδας.
- Οι γονείς λυπούνται το μεγαλύτερο παιδί τους: «Νιώθει ζήλεια ο καημένος». Το παιδί το αντιλαμβάνεται και χειρίζεται τους γονείς, οι οποίοι νιώθουν τύψεις και ενοχές. Εάν όμως οι γονείς χειριστούν την κατάσταση με ψυχραιμία και προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση του συναισθήματος της ζήλειας, τότε και το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμα των γονέων. Περιμένουμε πάντα ότι η ζήλεια είναι φυσιολογική, αλλά και ότι το μεγαλύτερο αδελφάκι θα σέβεται το μικρότερο.
- Δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση με το παρελθόν, με παρόμοιες καταστάσεις συγγενικών η φιλικών προσώπων ή με την ζήλεια που μπορεί να είχαν οι γονείς με τα αδέρφια τους και που τους οδήγησε αυτή.

Αντιμετώπιση του άγχους του πρωτότοκου
- Έχουν υπάρξει για ένα διάστημα μοναχοπαίδια και έχουν απολαύσει την απόλυτη αφοσίωση και την αποκλειστική αγάπη των γονέων τους. Αυτό οπωσδήποτε χάνεται και η ζήλεια που αισθάνονται είναι φυσιολογική. Βέβαια, υπάρχει και η ζήλεια του δευτερότοκου ή υστερότοκου προς τα μεγαλύτερα αδέλφια τους, λόγω της ανάγκης τους να αποδείξουν την ικανότητές τους αν και μικρότεροι.
- Βοηθάμε τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους. Με την συζήτηση τα βοηθάμε να μην φαντάζονται πράγματα τρομακτικά και δυσάρεστα. Συζητάμε για τα όνειρα που τυχόν μπορεί να βλέπουν και ίσως να έχουν σχέση με την ζήλεια που βιώνουν.
- Επιτρέπουμε στο παιδί να εκδηλώσει την ζήλεια λεκτικά, αλλά και μέσα από το παιχνίδι π.χ. να μαλώνει την κούκλα που λερώθηκε.
- Ενισχύουμε την διαφορετικότητα των παιδιών, ώστε να αισθάνονται το καθένα πολύτιμο και ξεχωριστό. Δεχόμαστε τις διαφορές μεταξύ των παιδιών μας ως κάτι θετικό.
- Αφού η μαμά περνάει αναγκαστικά πολύ χρόνο με το νεογέννητο, ο μπαμπάς αναλαμβάνει να απασχολεί το μεγαλύτερο παιδί. Μέσα στην ημέρα όμως καλό είναι να αντιστρέφονται για λίγο οι ρόλοι, γιατί αν και πιο αυτόνομο το μεγαλύτερο παιδί έχει κι αυτό ανάγκη την μαμά.

* Η Μαρία Σιδηροπούλου είναι συνεργάτης Κοινωνικής Υπηρεσίας και Παιδικών Σταθμών Δ. Χαϊδαρίου

- Συμβουλευτική γονέων: βρεφική ανάπτυξη και πρώιμη παρέμβαση
- Μαθησιακές δυσκολίες: διάγνωση – αποκατάσταση
- Επαγγελματικός προσανατολισμός και διαχείριση καριέρας
- Δεξιότητες επικοινωνίας και διαπροσωπικές σχέσεις
- Πρόληψη και αντιμετώπιση κατάθλιψης αγχωδών διαταραχών και διαταραχών σίτισης

Σωκράτους 99, Δάσος Χαϊδαρίου
τ. 210 53.23.809, m. 6976 385536Share this article :

 
Copyright © 2018 DoctorCV.gr - All Rights Reserved
Design by Εκδόσεις ΦΗΓΟΣ